Qui som

La nostra Societat fou creada el 1919 per un esforçat grup de santcugatencs amb ganes de cantar plegats, homes que volien fundar una entitat que assegurés en el futur la continuïtat de les activitats a l’entorn del cant i, a la vegada, volien procurar la presència de Sant Cugat en les manifestacions corals a la comarca i a arreu de Catalunya.

Poques entitats han resistit el pas del temps com la societat Coral ‘El Raïm’ que avui, és encara una entitat dinàmica, plena de vida i de nous projectes de futur. En aquests anys la nostra societat coral ‘El Raïm’ persistí, present, viva, en el nostre poble.

La Coral ‘El Raïm’ ha sabut mantenir sempre dos principis bàsics per a qualsevol entitat que vulgui perdurar, el de respondre als interessos i il•lusions de la gent que hi participa, i el de la imprescindible adaptació correcta a l’indret i a la seva evolució. En l’aspecte artístic i musical ha sabut evolucionar des d’aquell cor exclusivament d’homes amb el tradicional repertori de les corals claverianes, especialment amb obres del gran mestre Anselm Clavé, fins al cor mixt d’homes i dones i amb un repertori més ampli, amb la incorporació de cançons modernes i d’estils variats, més d’acord amb els gustos actuals i amb la mateixa evolució de la música coral.

A part dels concerts locals, que han estat molts, la Societat Coral ‘El Raïm’ ha participat al llarg de tots aquests anys d’història, en nombroses trobades i concursos corals de nivell comarcal o més amplis, això l’ha fet merèixer un prestigi entre les agrupacions corals del seu estil. En aquest camp s’ha realitzat una considerable tasca cultural i d’educació musical.

En l’aspecte d’integració al poble i participació en els esdeveniments de la vida local, cal remarcar amb lletres ben grosses la constant presència i estímul de la Coral a tots els actes i manifestacions importants de la història de Sant Cugat, a través de cantades, organització de concerts i vetllades, el grup de corda Raïm-Guitart i la Coral pròpiament dita, ha organitzat conferències, la festa del vi novell i pregó de Caramelles, ha estrenat noves composicions i ha publicat mitja dotzena de llibres sobre temes relacionats amb la història del nostre poble.

Aquesta labor cultural i social, així com el compromís amb Sant Cugat, ha estat possible gràcies a la il•lusió dels que la van crear, i a l’esforç de tots els que, d’una manera o altra, han contribuït a la seva continuïtat al llarg de tots aquests anys.